×
Co hledáte?
Úvod . Aktuality . Týden lesů

Týden lesů

09. 05. 2021

Les zelená klimatizace
10. 05. – 16. 05. 2021

Lesnický kvíz Chlumská hora a keška GC1YG50

Vydejte se v rámci Týdne lesů na vrchol Chlumské hory, která zároveň slouží i jako školní polesí pro žáky Střední lesnické školy Žlutice, p.o. Na vyhlídce vás čeká nejen nádherný pohled do krajiny, ale i lesní schránka, která vám umožní vyplnění lesnického kvízu a bude obsahovat malou odměnu.

Jedná se o vrch sopečného původu s četnými čedičovými vyvřelinami. Můžete zde spatřit vzácné druhy rostlin jako je lilie zlatohlavá, medovník meduňkolistý, pupava Biebersteinova, jeřáb břek nebo hrachor lnolistý. Unikátem však zůstává Jeřáb manětínský (Sorbus rhodanthera), který neroste nikde jinde na světě.

Přímo pod vrcholem najdete více než 4 m hlubokou boční trhlinu zvanou Černý kámen, rovněž pozůstatek dávné sopečné činnosti. Poblíž jsou i četné mrazové sruby a kamenné sutě. Chlumská hora představuje zbytek třetihorního lávového příkrovu, který vznikl při sopečné činnosti asi před 35 milióny let. Minerálně bohatý a výhřevný čedičový podklad, členitý terén s rozličně orientovanými svahy a odlišné klima vytvářejí vhodné životní podmínky pro řadu rostlin a živočichů. Z fauny tu žije 288 živočišných druhů, například mlok skvrnitý, čáp černý, včelojed lesní, jezevec či jelen sika.

Na Chlumskou horu je možné dojít po zelené turistické značce z Manětína nebo Chlumu.

V okolí naleznete i kešku: https://www.geocaching.com/geocache/GC1YG50_chlumska-hora

Další aktuality

Hi20-inzerátStáhnout nabídkové-řízení-Hyundai-i20Stáhnout

Připomeňme si první ročník festivalu, který byl plný radosti a sounáležitosti. Všem ...

zápis-o-průběhu-a-vysledku volebStáhnout

Další aktuality